Skip to content. | Skip to navigation

Personal tools

You are here: Home / Collections Rules / Reglement van de collecties NL / 1. Inleiding

1. Inleiding

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen herbergt één van de belangrijkste natuurwetenschappelijke collecties van België. Het betreft een onschatbaar wetenschappelijk en historisch erfgoed.

Eén van de opdrachten van het KBIN is het onderhouden, uitbreiden en valoriseren van zijn collecties en ze te gebruiken voor het wetenschappelijk onderzoek en de wetenschapsverspreiding.

In Brussel bestaat er al sinds 1846 een natuurwetenschappelijk museum, zij het onder verschillende benamingen. In het begin richtte het zich vooral op gewervelde dieren en in het bijzonder op vogels. Maar geleidelijk werd het veelzijdiger en rijker, zodat het nu 37 miljoen specimens bezit. Alle dierkundige groepen zijn in de collecties vertegenwoordigd, evenals fossielen (gewervelden, ongewervelden en planten) en geologische, mineralogische, archeologische en etnografische stukken.

De collecties bevatten een groot aantal voorwerpen van heel uiteenlopende aard, vorm en grootte. Ze omvatten huiden, balgen, opgezette dieren, afgietsels, skeletten, schedels, dieren in alcohol, eieren, nesten, anatomische preparaten, embryo’s, anatomische modellen, röntgenfoto’s, invertebraten, exoskeletten, slijpplaatjes, weefsels, genetisch materiaal, foto’s, ringgegevens, fossielen, versteend hout, stuifmeel, sporen, meteorieten, gesteenten, mineralen en geologische kernen, archeologische en etnografische artefacten, wetenschappelijke documentatie, enz.

Deze diversiteit in de aard van het materiaal bemoeilijkt de conserveringsopdracht en vereist dan ook gespecialiseerd personeel. Het behoud van de collecties is een grote uitdaging voor het huidige en toekomstige onderzoek. 

 
  Scientific heritage
 
Patrick Semal
(Head conservator)
+32 (0)2 627 43 80
  patrick.semal@naturalsciences.be

 

 

DaRWIN CMS

 

 
Naturalheritage Portal

 

Ticketing
Virtualcollections

 

 

Library


 

 
Open Access publications